22 października 2013 19:37
Rozdwajanie paznokci to problem zarówno estetyczny, jak i zdrowotny. Polega na odłączaniu się płytki paznokciowej od części lożyskowej. Powody jego występowania mogą być zupełnie prozaiczne, często nieuświadamiane - między innymi używanie nożyczek i metalowych cążków do obcinania paznokci oraz ostrych metalowych pilników, nierzadko powodujących pęknięcie paznokcia, zbyt częste stosowanie lakierów, a także nadmierne wysuszenie skóry dłoni i paznokci, prowadzące do pękania ich płytek. Ale rozdwajanie może być także sygnałem zaburzeń wewnętrznych organizmu, jego złego funkcjonowania - kłopotów z krążeniem, niedoboru ważnych składników odżywczych i witamin oraz świadczyć może o chorobie grzybicowej. W jej leczeniu stosuje się leki przeciwgrzybiczne, a zewnętrznie aplikuje się maści i kremy. Należy jednak pamiętać, że grzybica jest chorobą zakaźną, a jej leczenie trwa nawet kilka miesiecy i wymaga samodyscypliny, częstego mycia dłoni oraz unikania detergentów i środków chemicznych.
Rozdwajającym się paznokciom może pomóc przede wszystkim zbilansowana dieta. Najważniejsze witaminy i składniki odżywcze wpływające na dobrą kondycję paznokci to witamina A, witaminy z grupy B, magnez, żelazo, wapń, krzem i cynk. Aby uzupełnić ich niedobór, siegaj po następujące produkty: zielone warzywa - brokuły, brukselkę i szpinak, nabiał, sery, masło, jajka, tłuste ryby, mięso czerwone i drobiowe, wątróbkę, tłuste ryby, paprykę, kukurydzę, marchew, pomidory, ziemniaki, buraki, kalafior, pietruszkę, grzyby, fasolę, czosnek, jabłka, banany, morele, kiwi, wiśnie, suszone owoce, orzechy, pestki dyni i słonecznika oraz czerwone wino. Wzbogać dietę o soki ze świeżych warzyw i owoców, np. z marchewki. Aby nawilżyć wysuszoną skórę dłoni oraz paznokcie, pij codziennie minimum dwa litry wody mineralnej niegazowanej. Dodatkiem do diety mogą być dostępne w aptece suplementy, jak np. skrzyp, który wzmocni nie tylko paznokcie, ale zadba także o włosy i skórę.